4 Temmuz 2012 Çarşamba

Bitkisel ilaç satın alan gözünü açsın

METİN MÜNİR

Londra havaalanındaydım. Sivrisinek ve küp düşen ısırıkları da Ozanköy’den benimle beraber gelmişti İngiltere’ye.

Eczanede krem ararken gözüme bir uyku ilacı takıldı. Sleepeaze herbal Tablet. Kolayuyu Bitkisel Tablet. Uyku sorunum yok. Ama küçük çocuklarım bana benzemiyor. Özellikle oğlum.

“Bir paket alıp çocuklara vereyim belki iyi gelir,” diye düşünerek, ısırık ilacı ile beraber onu da satın aldım.

Bizde hemen hemen her ilacı eczanelerde reçetesiz ve istediğiniz miktarda alabilirsiniz. İngiltere’de, kar maskesi takıp kalaşnikofla eczaneyi basma durumları hariç, reçetesiz ilaç almak imkansızdır.

Raflarda gördüğünüz bütün ilaçlar ya aspirin gibi her yerde reçetesiz satılanlardır. Ya da bitkiseldir.

Bizde bitkisel ilaçlar Sağlık-Tarım Bakanlığı destekli şarlatanların serbest atış alanıdır. İngiltere’de bitkisel ilaçlar lisanslı ilaçlar gibi denetime tabidir. Çünkü bir ilacın veya ilaç taklidi yapan besin takviyesinin içindeki maddenin bitkisel olması zararlı veya tehlikeli olmadığı anlamına gelmez.

Uçağı beklerken paketin içindeki prospektüsü çıkartıp okumaya başladım. Şunları öğrendim:

İlaçta şerbetçiotu, çarkıfelek çiçeği ve kediotu vardı. Bunlar “sakinleştirici ve yatıştırıcı etkilerinden dolayı geleneksel olarak uyku getirmek için kullanılan” bitkilerdi.

Haplar doktora veya eczacıya danışılmadan alınmamalıydı. Özellikle (1) Alerjisi olan (2) Depresif olan veya (3) Uyuşukluğa neden olan başka ilaç alan kişiler tarafından.

Hamileler ve emziren anneler önce muhakkak doktora danışmalıydı. Bu ilaçla alkol alınmamalıydı. Alındıktan sonra sekiz saat araba, traktör v.s. kullanılmamalıydı.

Yüksek tansiyon ve anksiete nedeniyle beta blokör alanlar bu tabletlerden özellikle uzak durmalıydı.

İlacı alanlar şu yan etkilere maruz kalabilirdi: Mide krampı, mide bulantısı, kusma, yüksek ateş, baş ağrısı, bayılacak gibi olmak, kalp çarpıntısı.

Genellikle ilaçların içinde aktif yani iyileştirici maddeler dışında bu maddeleri bir arada tutan, onlara renk veya tat veren, çabuk erimelerini veya erimemelerini sağlayan maddeler de var. Benim uyku haplarında titanyum dioksit dahil 12 madde vardı. Kim bilir bunların kime yan etkileri nedir.

Bunları neden uzun uzun yazdım?

Çünkü Türkiye bitkisel ilaç sahtekarlarıyla doludur ve hükümet bunlara karşı umursamazdır.

Çünkü, birçok insan, nasıl hazırlandığı ve ne içerdiği belirsiz bu “ilaçlardan” mucize ummakta, istismar edilmektedir.

Çünkü bitkisel ilaçlar, özellikle başka ilaç alanlar, hamileler, emzirenler, depresyon hastaları için tehlikeli olabilir.

Çünkü Tarım Bakanlığı ile Sağlık bakanlıklarının sizi koruyacağı yok.

Hatırlatmak isterim. Tarihin en eski hukuk kurallarından biri şudur: "Caveat emptor" : satın alan gözünü açsın.